Return to site

Er is een kindeke geboren

Boeklancering Zeal - Beziel je organisatie

Drie jaar geleden had ik er genoeg van. Na jaren als consultant bij te dragen aan de ontwikkeling van onze organisaties zag ik ook de keerzijde van de medaille. Heel wat organisaties verspilden geld en tijd aan management onzin en de medewerkers waren er de dupe van.

Dus ik kroop in mijn pen. Jawel, ik zou een boek schrijven. Niet zo maar één. Een “survival guide for the corporate jungle”. Tips & tricks, met treffende anekdotes en hier en daar een inspirerende quote om iedereen die in organisaties werkt en geconfronteerd wordt met management bullshit een hart onder de riem te steken.

Schrijversblok. “Het tijdelijke onvermogen van een schrijver om tot schrijven te komen”. Ik kon me moeilijk al een schrijver noemen, en toch. Schrijversblok. Was dit wel het verhaal dat ik wilde vertellen? Was dit het ei dat ik wilde leggen? Zou dit boek een verschil kunnen maken? Wat was het verhaal dat ik dan wel wou vertellen?

Een allergie voor management onzin

Toegegeven, ik ga graag op de barricade staan om management onzin uit de wereld te helpen. Een volledig boek eraan wijden, lijkt me dan weer zonde van de tijd. Als we onze organisaties zouden kunnen ontdoen van management onzin, hoeveel tijd en energie zou er dan wel niet vrijkomen voor andere zaken?

Een passie voor veranderbeheer

Als coach en veranderbegeleider mensen en organisaties ondersteunen, spiegels voorhouden, tools aanreiken om soepel te veranderen, dat is mijn passie. Bibliotheken kreunen onder het gewicht van de ‘change management boeken’ die elk de enige juiste veranderformule voorschrijven. Misschien is dat net het probleem. Zien we door de bomen het bos nog wel? Duidelijk niet als je sommige veranderprocessen in organisaties onder de loep neemt: rechtlijnig, simplistisch, naïef, “verander in 7 stappen”. Ik krijg er de kriebels van en prijs mezelf steeds gelukkig dat ik niet in die organisatie werk, dat ik die verandering niet hoef te doorstaan. Terug zicht krijgen op de essentiële bouwstenen van goede veranderprocessen is noodzakelijk. Een aanpak op maat ontwerpen die het werkplezier en de slagkracht van onze organisaties verhoogt de enige weg.

Als volwassenen onder elkaar

Af en toe kom je van die mensen tegen, bezielde en begenadigde leiders. Ze inspireren, nemen je mee op sleeptouw, halen het beste uit hun mensen en hun organisaties. Zalig. Vaker helaas blijken onze leiders en managers ook maar gewone mensen, met bijhorende gebreken en ego-gedreven karaktertrekken. En dan faalt het systeem, dan faalt de manier waarop we onze organisaties inrichten. Leiders maken of kraken de traditionele vormen van organiseren en de mensen die er (lijdend) voorwerp van zijn. O.a. daarom zien we organisaties experimenteren met nieuwe, innovatieve, mensvriendelijke organisatievormen die betrokkenheid van iedereen stimuleren en volwassen relaties tussen mensen voeden. Geen ongezonde afhankelijkheid meer van de 'hero-leader'. Die nieuwe vormen van organiseren krijgen handen en voeten door op vijf werkterreinen aan de slag te gaan.

Iedereen activist

Dagelijks worden we geconfronteerd met de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan. Onheilspellende berichten werken verdovend. We horen ze niet meer. En toch zie ik verschillende mensen op verschillende terreinen in actie schieten. Onder initiatief van de Verenigde Naties werden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen vooropgesteld. 193 landen die gaan voor 17 doelstellingen tegen 2030 gaande van armoedebestrijding, gendergelijkheid, economische groei over vrede en gerechtigheid tot maatregelen om de klimaatproblematiek aan te pakken. Een ambitieus plan. Een plan dat je niet alleen kan uitvoeren. Samenwerking is noodzakelijk. We moeten ons betrokken voelen en een collectieve drijfveer vinden.

Bezielde organisaties

Bezielde organisaties zijn deel van de oplossing. Organisaties die met focus en effect hun doelen realiseren, zich vlotjes veranderen en aanpassen aan de dynamische realiteit, nieuwe, mensvriendelijke en inspirerende vormen aannemen én een zinvolle bijdrage leveren.

Dat is mijn verhaal. Dat is mijn boek. Jij maakt het verschil!

ISBN is zo blij, want het heeft er een boekje bij.

18 december 2017

Naam: ZEAL – Beziel je organisatie

Geslacht: Genderneutraal

Gewicht: 445g

Surf naar www.zealnet.org voor meer informatie.